Colindatul: Tradiții frumoase de sărbători din toate regiunile țării

colindatul

Sărbătorile iernii sosesc cu multe tradiții de Crăciun legate de colindat, un obicei care ne aduce mai aproape unii de alții și răspândește multă bucurie în casele noastre. În același timp, semnificațiile mersului cu colinda ne leagă de trecutul strămoșesc într-un mod minunat, motiv pentru care a prins rădăcini adânci în inimile noastre.

Se crede din timpuri străvechi, că minunatele colinde nu aduc doar vestea Nașterii Domnului ci și multă sănătate și prosperitate în case. Iar zgomotele zurgălăilor, trompetelor și ale altor instrumente folosite de colindători, alungă duhurile rele și invită gospodarii să se veselească împreună. În schimb, colindătorii primesc în dar bunătăți precum covrigi, fructe, plăcinte sau bani.

Cu gândul că răspândim puțin din lumina acestor datini și în sufletul tău, ne-am propus să îți prezentăm câteva obiceiuri frumoase de colindat în funcție de diferite regiuni ale țării. Sunt tradiții care sperăm să îți aducă zâmbetul pe buze, așa cum ne aduc și nouă când ne gândim la cât de frumos au înflorit de-a lungul timpului.

Colindele de Crăciun în Oltenia

În Oltenia mersul la colindat este păstrat de cetele de colindători care pornesc să ureze din casă în casă din Ajunul Crăciunului. Îmbrăcați în veșminte noi și însoțiți de sunetele zurgălăilor, colindă fiecare gazdă din sat. După ce cântă prima colindă la fereastră, așteaptă să fie primiți de gazde pentru a-și termina urările. La final, grupurile de colindători se adună împreună și sărbătoresc împreună cu ceilalți tineri sosirea Crăciunului.

O altă tradiție veche este colindul pițărăilor sau colindeților pentru care bărbații tineri se îmbracă în costume populare și merg împreună să colinde prin sat după ce au împodobit prăjinile cu ciucuri, flori, clopoței și steaguri. După spectacolul lor, în unele sate, colindătorii se strâng la hora satului unde petrec împreună cu toți sătenii.

Colindatul în Moldova

În Moldova, flăcăii erau cei care mergeau cu colinda prin sate, cetele bărbătești de colindători fiind cunoscute sub denumirea de cămărășie. Printre vechile tipuri de colinde cântate de tineri se numără colindul de flăcău, colindul baladă, colindul cerbului și colindul ciutei. Tinerele nemăritate îi așteptau în fiecare an pe flăcăi cu colindul pentru a fi întâmpinate cu urări de belșug pentru noul an.

De asemenea, colindătorii își alegeau cântecele în funcție de meseriile gazdelor, astfel că au fost create colinde pentru ciobani, pescari, preoți și alte ocupații întâlnite des în sate. Umblatul cu colinda nu este însă specific doar Crăciunului, ci și Anului Nou și Sărbătorii Sfântului Ioan.

Colindele: obiceiuri de Crăciun din Bucovina

În Ajunul Crăciunului, în unele sate copiii merg la colindat îmbrăcați în costume populare și seara se întorc acasă cu bunătățile primite de la gazde. În locul lor pornesc cu colinda tinerii care îi încântă pe săteni cu cântecele străvechi până dimineața. Începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, cetele de colindători sunt formate din vârstnici și cei însurați ce își vizitează rudele și prietenii din sat.

Din prima zi de Crăciun, tinerii bucovineni merg cu steaua din casă în casă la fel ca și în alte regiuni ale țării. Steaua, simbolul luminii și al speranței, este realizată manual din bețe de lemn pe care tinerii le așază sub forma unei raze. Iar la final, aceasta este împodobită cu beteală, hârtie frumos colorată și clopoței.

Colindatul: datini din Muntenia

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun din Muntenia este colindatul. În unele sate colindătorii sunt membrii din aceeași familie care pornesc la colindat pentru a răspândi bucurie printre săteni și a alunga spiritele rele. Totuși, cetele de colindători pot fi formate și din flăcăi neînsurați care colindă fetele tinere sau invers.

Colindatul este însoțit de obiceiul de a oferi în dar covrigi sau colindeți a fost păstrat cu mare drag în toată țara, aceste delicii tradiționale încântându-i pe colindători cu savoarea lor. Crocanți și gustoși, Covrigii de Buzău Boromir duc mai departe tradiția colindeților dăruiți de Crăciun, fiind perfecți de împărțit cu cei dragi.

Tradiții de colindat din Maramureș

În Maramureș, colindătorii își înveselesc gazdele atât cu cântece creștine, cât și cu unele păstorești despre animale. Iar gospodarii care vor să îi primească trebuie să lase porțile deschise și lumina aprinsă pentru a le da de știre că îi așteaptă cu bunătăți.

La fel ca și în restul țării, colindatul este un alt obicei mult îndrăgit de maramureșeni. Cetele de colindători merg din casă în casă toată noaptea, după slujba specială de Crăciun. La final se întorc acasă cu nuci, covrigi, cozonaci sau fructe ca răsplată.

Crăciunul și colindele în Dobrogea

În Dobrogea, colindele sunt însoțite de jocul țurcii sau al caprei pentru care flăcăii poartă costume și măști inspirate de animale. La colindat merg copiii mici, tinerii însurați și cei necăsătoriți pe care fetele tinere îi răsplătesc cu coronițe de flori.

Pe lângă colindat, există o minunată tradiție de împodobire a casei de Crăciun. În vremurile îndepărtate gospodarii obișnuiau să împodobească casa cu țesături dobrogene frumoase din borangic, ștergare cu motive tradiționale, iar bradul îl decorau cu nuci îmbrăcate în staniol, beteală din hârtie creponată, nelipsita stea din vârf, și conuri de brad.

Colindatul: datini din Crișana

În Crișana colindătorii joacă țurca pentru gazdele lor după slujba de Crăciun. Unul dintre tineri poartă masca de animale și dansează ritmic oferind un adevărat spectacol. Clopoțeii, panglicile și gura de lemn completează înfățișarea fioroasă a măștii. Se spune că dansul țurcii aduce multă bunăstare în anul care vine, întrucât acesta simbolizează bucuria renașterii.

În noaptea de Crăciun copiii interpretează în casele oamenilor sceneta cunoscută sub denumirea de Viflaimul sau Irozii. Aceasta este însoțită de cântări religioase și înfățișează călătoria Magilor după Stea și viclenia lui Irod care încearcă să afle de la ei unde s-a născut Pruncul Isus.

Obiceiuri de sărbători din Transilvania

În Transilvania, tinerii interpretează sceneta Viflaimului, mergând la colindat cu o construcție de lemn sub formă de biserică, iar în interiorul ei sunt așezate lumânări și figurine care simbolizează Nașterea lui Isus.

Tradiția veche a pițărăului, a colacului oferit colindătorilor, se păstrează cu mare bucurie în județul Alba. Colacul numit și pițărău este preparat de gospodine din aluatul rămas de la cozonacii și pâinile gătite pentru masa de Crăciun. La fel ca pițărăii și colindeții, Covrigii de Buzău de la Boromir păstrează tradiția și amintesc de gustul autentic al covrigilor preparați după rețete de demult.

Colindatul și alte tradiții de Crăciun din Banat

Colindul Dubașilor este o tradiție de Crăciun veche de sute de ani din această regiune. Tinerii obișnuiesc să colinde tinerele nemăritate, alegând cântecele în funcție de îndeletnicirea cu care se ocupă capul familiei. Colindele sunt cântate în ritmul dubelor pe care le lovesc cu putere cu bețele. Totuși, dubașii nu colindă doar prin sat, ci merg să colinde și bisericile și mănăstirile din zonă.

Un alt obicei specific sărbătorilor de iarnă constă în faptul că bradul de Crăciun era împodobit în sate cu dulciuri în loc de globuri, iar sub el se așeza un carnat, un colac, și o sticlă de rachiu, bunătățile pregătite de gazde pentru Moș Crăciun. Iar sub fața de masă pe care urmau să stea bucatele, se așezau semințe de porumb, floarea-soarelui sau fire de fân pentru ca familia să se bucure de pace și prosperitate.

Împarte bucuria tradițiilor cu toți cei dragi și bucură-te de un Crăciun de poveste alături de Boromir!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *