Găluște cu prune, un desert tradițional delicios

galuste cu prune
Yields: 14 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr Cook Time: 1 Hr Total Time: 2 Hr

Aromele și texturile bogate se întrec în savoare în rețeta de găluște cu prune, motiv pentru care ne este atât de ușor să le îndrăgim. Iubim gustul dulce-acrișor al prunelor zemoase, completate atât de frumos de scorțișoară și pesmetul crocant.

Deși găluștele cu prune sunt considerate un desert tradițional specific verii și începutului de toamnă, noi îți propunem să le gătești oricând ai poftă de un deliciu dulce, indiferent de anotimp! Vei vedea că este foarte simplu să le prepari din Pesmetul Boromir, iar rezultatul este demn de toată lauda.

Gomboti sau găluște cu prune

Numite și gomboti cu prune, tradiționalele găluște tăvălite în pesmet și aromate cu scorțișoară sunt preparate dintr-un aluat de cartofi și făină. Totuși aluatul de cartofi poate fi foarte bine înlocuit cu brânză de vaci combinată cu griș.

În plus, aceste minunații faimoase în mai multe țări din Europa, pot fi umplute atât cu prune, cât și cu alte fructe precum cireșe sau caise. De asemenea, le poți umple și cu un gem de fructe pe placul tău. Iar la final le poți servi cu un sos de ciocolată, smântână ușor acrișoară sau un sos fin de vanilie.

Cum prepari ușor găluștele cu prune?

După ce îmbraci prunele fără sâmburi în aluatul de cartofi fierți și făină, trebuie să le fierbi și să le tăvălești prin pesmetul rumenit cu unt. Iar zahărul și scorțișoara ar trebui puse la final pentru ca gustul lor să nu devină amar în momentul în care rumenești pesmetul. Atât zahărul, cât și scorțișoara se pot arde ușor.

Pentru a nu absorbi multă apă și a nu fi nevoit să îi amesteci apoi cu mai multă făină, trebuie să fierbi cartofii întregi în coajă. Cu toate astea, vei vedea că găluștele cu prune vor ieși nemaipomenite și dacă fierbi cartofii tăiați cubulețe. Te sfătuim să modelezi aluatul cu mâna umedă sau pudrată cu făină atunci când vrei să introduci prunele pentru că aluatul este lipicios.

Mic truc: dacă prunele sunt puțin necoapte le poți îndulci cu mai mult zahăr înainte de a forma găluștele. Cel mai bine ar fi să alegi prune de dimensiuni mai mici, care sunt potrivit de coapte.

Gomboti cu prune și crustă din Pesmetul Boromir

Pesmetul Boromir este preparat din ingrediente de cea mai bună calitate pentru a conferi rețetelor tale un gust desăvârșit. Tăvălite prin pesmetul rumenit în unt, găluștele cu prune capătă o textură crocantă și o aromă de care te saturi cu greu. Tot cu Pesmetul Boromir poți prepara și niște macaroane cu zahăr și nucă apetisante, găluște pentru supă, dar și pește în crustă sau șnițele cu crustă de pesmet.

Pe lângă Pesmetul Boromir, de pe boromirmarket.ro poți comanda online și alte produse bune de integrat în mâncărurile tale preferate. Iar pe blog te așteaptă o mulțime de alte rețete tradiționale pline de savoare precum rețeta de plăcintă țărănească cu mere și aluat fraged din Făina Boromir.

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Începe prin a fierbe cartofii tăiați bucăți în apă cu sare, la foc mic, timp de 30-40 de minute. În momentul în care s-au fiert cartofii, scurge-i de apă și lasă-i să se răcească la temperatura camerei.
  • După ce ai scos sâmburii din prune, amestecă-le bine într-un bol cu câteva linguri de zahăr. Le poți lăsa apoi deoparte cât timp te ocupi de aluatul pentru găluștele cu prune.
  • Topește untul într-o tigaie încinsă, după care poți adăuga pesmetul. Rumenește pesmetul până când capătă o culoare aurie, având grijă să amesteci încontinuu în tot acest timp. Altfel se va arde ușor. Adaugă scorțișoara și restul zahărului peste pesmet, urmând să amesteci pentru încă câteva minute în compoziție după ce ai oprit focul.
  • După ce s-au răcit cartofii, folosește un blender pentru a obține o textură cremoasă și fină din cartofi. Peste cartofii din bol poți pune apoi untul, ouăle, sarea și făina treptat. Este important să nu pui toată făina deodată. Pe măsură ce amesteci cu mâna în aluat trebuie să vezi dacă mai ai nevoie de făină sau nu. Aluatul trebuie să devină ușor lipicios și moale. După ce ai lăsat aluatul timp de 5 minute la odihnit, te poți apuca să modelezi găluștele.
  • Cu mâna umedă sau pudrată cu puțină făină, ia o bucățică de aluat, turtește-o și pune pruna în mijloc. Apoi poți forma o bilă din aluat. Repetă procedura pentru fiecare gălușcă cu prună.
  • Fierbe găluștele cu prune într-o oală cu puțină sare până când se ridică la suprafața apei. Te sfătuim să fierbi puține găluște deodată, astfel încât să fie destul spațiu între ele. Scoate-le cu paleta și dă-le prin pesmetul cu zahăr și scorțișoară cât timp sunt încă calde pentru ca crusta să se prindă ușor de găluște. Un deliciu simplu și foarte gustos! Savurează găluștele cu prune alături de un sos de ciocolată, vanilie sau smântână. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *