
Yields:
14 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 1 Hr
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
2 Hr
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Începe prin a fierbe cartofii tăiați bucăți în apă cu sare, la foc mic, timp de 30-40 de minute. În momentul în care s-au fiert cartofii, scurge-i de apă și lasă-i să se răcească la temperatura camerei.
- După ce ai scos sâmburii din prune, amestecă-le bine într-un bol cu câteva linguri de zahăr. Le poți lăsa apoi deoparte cât timp te ocupi de aluatul pentru găluștele cu prune.
- Topește untul într-o tigaie încinsă, după care poți adăuga pesmetul. Rumenește pesmetul până când capătă o culoare aurie, având grijă să amesteci încontinuu în tot acest timp. Altfel se va arde ușor. Adaugă scorțișoara și restul zahărului peste pesmet, urmând să amesteci pentru încă câteva minute în compoziție după ce ai oprit focul.
- După ce s-au răcit cartofii, folosește un blender pentru a obține o textură cremoasă și fină din cartofi. Peste cartofii din bol poți pune apoi untul, ouăle, sarea și făina treptat. Este important să nu pui toată făina deodată. Pe măsură ce amesteci cu mâna în aluat trebuie să vezi dacă mai ai nevoie de făină sau nu. Aluatul trebuie să devină ușor lipicios și moale. După ce ai lăsat aluatul timp de 5 minute la odihnit, te poți apuca să modelezi găluștele.
- Cu mâna umedă sau pudrată cu puțină făină, ia o bucățică de aluat, turtește-o și pune pruna în mijloc. Apoi poți forma o bilă din aluat. Repetă procedura pentru fiecare gălușcă cu prună.
- Fierbe găluștele cu prune într-o oală cu puțină sare până când se ridică la suprafața apei. Te sfătuim să fierbi puține găluște deodată, astfel încât să fie destul spațiu între ele. Scoate-le cu paleta și dă-le prin pesmetul cu zahăr și scorțișoară cât timp sunt încă calde pentru ca crusta să se prindă ușor de găluște. Un deliciu simplu și foarte gustos! Savurează găluștele cu prune alături de un sos de ciocolată, vanilie sau smântână. Poftă bună!