Clătite franțuzești, elastice și foarte fine

De o finețe aparte, clătitele franțuzești cu umpluturi dulci sau sărate te încântă atât prin simplitate, cât și prin bogăția aromelor de care cu greu te saturi. Faimoasele crepes ce își au originea în regiunea Bretagne din Franța, merg servite ori de câte ori vrei să te răsfeți cu un deliciu, fie că le savurezi dimineața cu cafeaua preferată, în pauzele dintre mese sau după cină, ca desert.

Rețeta de clătite subțiri și elastice pe care ți-am pregătit-o astăzi se prepară foarte ușor, astfel încât să te bucuri fără prea mult efort de savoarea acestor minunații franțuzești. Iar Făina superioară Boromir este ingredientul magic care le va conferi o textură și un gust de poveste.

Clătite franțuzești în diferite combinații de arome

Aromate și fin, clătitele franțuzești pot fi servite în nenumărate combinații de arome pe gustul tău. Pentru o aromă dulce fructată, le poți umple cu dulceață dulce-acrișoară de fructe, însă poți experimenta și cu alte feluri de dulcețuri și gemuri. Dulceața de trandafiri, mango sau nuci le conferă o savoare inconfundabilă, cu totul inedită. Desigur că poți prepara și o umplutură de mere caramelizate și scorțișoară pentru a te bucura de un gust desăvârșit.

Iubitorii de ciocolată, le pot umple cu un sos catifelat de ciocolată, însă le vor îndrăgi și dacă clătitele franțuzești sunt completate de un sos de vanilie, fructe proaspete și înghețată. Gustul lor răcoros te va revigora complet! Dacă îți plac clătitele sărate, merge de minune să pregătești o umplutură bogată de brânză sau cașcaval, mărar și șuncă sau ciuperci, iar apoi le poți savura cu multă smântână.

Cum prepari clasicele crepes?

Pentru a obține cele mai bune clătite franțuzești trebuie să iei în considerare câteva aspecte. În primul rând, adaugă și un vârf de sare în compoziție ca să iasă în evidență și mai mult gustul lor. Întrucât zahărul în exces determină clătitele să se lipească ușor de tigaie, am pus puțin zahăr în compoziție. Dacă preferi să nu folosești zahăr deloc, poți renunța la el. Clătitele vor fi gustoase oricum.

După ce prepari compoziția pentru clătite, este nevoie să o lași să se odihnească timp de 15-30 de minute pentru ca amidonul din făina să îngroașe compoziția de lapte. Astfel textura clătitelor va deveni pufoasă, iar clătitele vor ieși netede, fără găuri. Bulele de aer formate în compoziție atunci când mixezi ingredientele vor avea destul timp să iasă.

Mai apoi trebuie să le prăjești la foc mediu sau mare, pentru a se rumeni repede și uniform. Poți folosi unt sau ulei atunci când le prăjești. Noi am încins tigaia cu puțin unt pentru că este mai aromat, însă spre deosebire de ulei, acesta se arde mai repede.

Clătite subțiri, tare bune din Făina Boromir

Cu aroma și textura sa foarte mătăsoasă, Făina superioară Boromir conferă clătitelor și altor mâncăruri un gust unic. Pentru ca tu să ai parte de o experiență deosebită, am preparat cea mai fină făină din boabe de grâu alese cu grijă. Încearcă și rețeta noastră de plăcintă cu carne de pui pe care o prepari foarte ușor din Făina Boromir. De pe blog afli și cum să gătești o tartă cu dovleac splendidă.

Aruncă o privire pe boromirmarket.ro pentru a alege tipul de făină potrivit pentru preparatele tale preferate. Tot de acolo poți comanda online și alte produse de o calitate excelentă cu care gătești fel și fel de mâncături pline de gust.

clatite frantuzesti
Ingredients
  • 130g Făină albă superioară Boromir
  • 2 linguri de zahăr alb (25g)
  • 2 ouă mari la temperatura camerei
  • 300ml lapte
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 2 linguri de unt topit și răcit
  • vârf de sare
Instructions
  1. Când prepari compoziția pentru clătitele franțuzești poți folosi un robot de bucătărie sau un mixer de mână. Într-un bol mare amestecă ingredientele uscate: Făina Boromir, zahărul și sarea. Înainte să le amesteci poți cerne făina printr-o sită pentru a te asigura că nu se formează multe cocoloașe.
  2. Mai apoi mixează ouăle în alt bol și adaugă laptele, esența de vanilie și untul, topit și răcit la temperatura camerei. Combină cele două compoziții și amestecă până când se omogenizează compoziția și nu mai sunt cocoloașe.
  3. Acoperă compoziția și lasă-o la odihnit timp de 15-30 de minute. Dacă vrei să prepari mai târziu clătitele franțuzești, poți lăsa compoziția în frigider până la 2 zile, însă mai apoi va trebui să îl diluezi cu puțin lapte în cazul în care s-a îngroșat.
  4. Încinge o tigaie de 23 de cm cu puțin unt. După ce s-a încălzit bine, toarnă compoziția cu polonicul în mijlocul tigăii astfel încât stratul de compoziție să fie subțire. Polonicul ar trebui să conțină 3-4 linguri de compoziție. Când pui compoziția trebuie să rotești imediat tigaia ca să se distribuie uniform pe suprafața ei. Odată ce s-a făcut clătită pe-o parte, se va încreți puțin și va căpăta o crustă ușor uscată, iar petele ușor maronii nu vor întârzia să apară. Durează cam 1-2 minute în funcție de puterea focului și tipul de tigaie. După ce s-a rumenit pe-o parte o poți întoarce și pe cealaltă parte cu paleta. Rumenește-o pentru încă 15-30 secunde, apoi așaz-o pe un platou, unde le vei pune și pe celelalte. Procedează la fel pentru fiecare clătită franțuzească. Servește-le calde cu gem, dulceață, ciocolată sau alte umpluturi delicioase! Poți reîncălzi clătitele fără umplutură și la cuptor dacă vrei să le servești și mai târziu. Poftă bună!