Rețete de mucenici moldovenești și mucenici muntenești

Mucenicii se pregătesc în fiecare an pentru Ziua Sfinților 40 de Mucenici, una dintre sărbătorile mult așteptate ale primăverii. Împletiți în forma cifrei opt, aceștia simbolizează atât armonia tainică după care funcționează universul, cât și jertfa omului pentru credința sa în Dumnezeu și în viața veșnică. Tradiția românească de a oferi 40 de mucenici drept ofrandă pe 9 martie se păstrează în diferite zone al țării precum Muntenia, Moldova, Oltenia și Dobrogea. Întrucât ne dorim să ducem mai departe această tradiție frumoasă, ți-am pregătit două rețete de mucenici moldovenești și mucenici muntenești pe care îi prepari cu Făina albă superioară Boromir. Fie că îi preferi rumeniți la cuptor sau fierți, vei obține foarte ușor un gust delicios!

Cum se fac mucenicii?

Mucenicii moldovenești, numiți și sfințișori, colaci sau bradoși, se prepară dintr-un aluat puțin mai ferm decât aluatul de cozonac. După ce ai pregătit aluatul, trebuie să îl rupi în bucăți și să modelezi mucenicii sub formă de 8. Mai apoi îi lași la rumenit în cuptor, după care este musai să îi însiropezi și să îi ungi cu miere, iar la final îi acoperi cu nucă măcinată. Pentru sirop poți folosi și coajă rasă de lămâie sau portocală. Astfel aceste minunații pufoase vor ieși nespus de bune la gust. În Muntenia, mucenicii se pregătesc dintr-un aluat simplu ca de paste, după care se împletesc și se lasă la uscat până a doua zi. Apoi se fierb într-un sirop preparat din apă, zahăr și coajă de lămâie sau portocală. La final este musai să adaugi și scorțișoară, esență de rom și nucă măcinată. Ca să iasă și mai aromați, poți adăuga și esență de vanilie în sirop. Preparați cu Făina albă superioară Boromir, atât mucenicii moldovenești cât și cei muntenești, căpătă o savoare aparte ce îi adună pe toți ce dragi la masa în familie. Aromele îmbietoare și textura lor deosebită oferă numai momente dulci. Descoperă pe blog și rețetele tradiționale de minciunele, clătite cu brânză la cuptor și ciulama de ciuperci cu smântână. Sunt pline de savoare și se pregătesc fără prea mult efort. În prepararea Făinii Boromir se folosesc boabe de grâu alese cu mare grijă pentru ca tu să ai parte de o făină de calitate superioară. O găsești online pe boromirmarket.ro, alături de alte ingrediente și bunătăți special concepute pentru ca tu să te bucuri de o experiență desăvârșită a gustului. Acolo găsești și cozonaci tradiționali cu umpluturi bogate, cornulețe cu gem, diferite sortimente de Covrigi de Buzău, plus multe alte produse de cea mai bună calitate.

Rețetă de mucenici moldovenești

mucenici moldovenesti reteta Mucenicii moldovenești însiropați te încântă cu miezul foarte pufos și crusta rumenă acoperită cu nucă. Siropul de miere le conferă o aromă bogată, în timp ce nucile măcinate completează perfect miezul lor moale.

Ingrediente

• 600 g Făină albă superioară Boromir • 10g drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă • 2 plicuri de zahăr vanilat • 250 ml apă • esenţă de vanilie  sau vanilie Bourbon • 100 ml ulei Pentru sirop:   • 200 g zahăr, • 400 ml apă • esenţă de vanilie Pentru uns:  • 200 g nucă măcinată • miere  de salcâm

Mod de preparare mucenici însiropați

Pentru început amestecă bine într-un bol mare apa călduță, drojdia, esența de vanilie, uleiul și zahărul vanilat. Apoi adaugă Făina Boromir și amestecă până când începe să se îngroașe. Frământă cu mâna aluatul astfel încât să devină destul de ferm și complet nelipicios. Te sfătuim să frămânți energic timp de 15-20 de minute, după care trebuie să acoperi aluatul cu un prosop curat și să îl lași într-un loc călduros până își mărește foarte mult volumul. În aproximativ 30 de minute, ar trebui să fie gata de întins pe masa de lucru. Împarte aluatul în bucăți egale, apoi modelează-le sub formă de fâșii. Rulează fiecare fâșie și împletește-o în formă de 8. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, după care poți așeza mucenicii moldovenești. Mai lasă-i la crescut încă o jumătate de oră, apoi rumenește-i în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, timp de 30-40 de minute. Într-o oală încăpătoare amestecă apa și zahărul, apoi lasă la fiert siropul timp de 10-15 minute. Odată ce ai oprit focul, adaugă esența de vanilie. După ce s-au rumenit, scoate din cuptor mucenicii și, după 10 minute, stropește-i cu sirop. La final unge-i cu miere și acoperă-i cu nuca măcinată.

Mucenici muntenești, rețeta simplă

Mucenicii muntenești te răsfață din plin cu armonia de arome dulci. Micile delicii se îmbină într-un mod delicios cu siropul aromat și nucile crocante. Pe cât de gustoși, pe atât de ușor sunt de pregătit!

Ingrediente mucenici fierți

• 400g Făină albă superioară Boromir • 160-200 ml apă caldă • sare Pentru sirop:   • 3l apă • Coajă rasă de la  2 lămâi mari • 12-15 linguri de zahăr sau miere sau sirop de agave după gust • nucă măcinată • scorţişoară • esenţă de rom • un vârf de cuţit de sare mucenici muntenesti reteta

Mod de preparare

Mai întâi pune într-un bol mare Făina Boromir împreună cu un vârf de sare, apoi toarnă în mijloc apa foarte caldă. Urmează să frămânți până când obții un aluat elastic, nelipicios. Mai adaugă o lingură de făină în cazul în care consideri că este nevoie. În continuare pune aluatul pe masa de lucru pudrată cu făină și împarte-l în bucățele foarte mici din care faci biluțe. Modelează fiecare biluță astfel încât să obții șnururi lungi și foarte subțiri. Împletește apoi șnururile în forma cifrei 8, apoi lasă mucenicii la uscat peste noapte. Abia a doua zi îi poți fierbe. Pune într-o oală mare apa, zahărul, puțină sare și coaja rasă de la portocală și lămâie. Lasă la fiert siropul până când începe să clocotească. Adaugă apoi mucenicii și fierbe-i la foc mic. Când vezi că s-au ridicat la suprafață, îi mai poți lăsa încă câteva minute. Oprește focul apoi adaugă esențele, nuca măcinată și scorțișoara. Cel mai bine ar fi să nu adaugi mai înainte esențele pentru că acestea își vor pierde din aromă. De asemenea, pentru un plus de gust poți prăji miezul de nucă înainte să îl macini și să îl pui peste mucenici. După ce ai pui mucenicii fierți în boluri, poți completa cu mai multă nucă măcinată ca să le conferi un decor de efect. Poftă bună!