Rețetă de gofre: vafe sau waffles de casă

Gofrele, numite și vafe sau waffles, se remarcă prin simplitatea gustului și miezul pufos. Sunt minunate pentru un mic dejun delicios, dar merg foarte bine servite și ca gustare rapidă pe parcursul zilei. Pe lângă savoare, aceste delicii belgiene te cuceresc și cu versatilitatea lor întrucât le poți savura de fiecare dată cu alt topping. De la sosuri catifelate, gemuri, frișcă și fructe, până la creme de brânză, ai de unde alege combinații de arome pe placul tău. Așadar, ți-am pregătit o rețetă simplă de gofre dulci din Făina albă superioară Boromir, dar și multe idei de topping-uri ca să te bucuri de un răsfăț pe cinste.

Vafe gustoase în diferite variante

Pentru rețeta de astăzi, ne-am inspirat din bucătăria belgiană în care se găsesc două variante foarte celebre de gofră: gaufre de Bruxelles și de Liège. Gaufres de Bruxelles sunt preparate dintr-o compoziție mult mai subțire. Astfel că ies destul de moi în comparație cu cele de Liège care au o textură mai fermă. Ca gustul gofrelor dulci sau sărate să fie tare bun, poți adăuga în compoziție diferite ingrediente în funcție de preferințe. În compoziția pentru waffles dulci merge să pui esențe de vanilie, rom sau migdale, scorțișoară, nucșoară, pudră de cacao și fructe fresh precum banane sau mere. Le poți îndulci cu zahăr, miere sau sirop. Compoziția pentru vafe sărate poate fi aromatizată cu verdețuri: pătrunjel, mărar sau busuioc proaspăt, dar și cu brânzeturi: cașcaval, brânză de vaci sau telemea. Poți pune și legume tăiate bucățele foarte mici, șuncă sau bacon. Iar la final merge să presari deasupra parmezan sau să le servești cu smântână din plin. Dacă vrei să încerci o rețetă de waffles de post, poți folosi lapte vegetal și unt de cocos sau ulei.

Cele mai bune topping-uri pentru gofre

Cu waffles dulci se potrivesc sosurile catifelate de ciocolată, vanilie, lămâie, cafea, fructe sau caramel-dulce sărat. De asemenea, smântâna și iaurtul le conferă un gust ușor acrișor pe care îl vei adora, iar alături de multe fructe proaspete, gofrele capătă o aromă foarte revigorantă. Dintre alte topping-uri minunate amintim: mierea, siropurile, înghețata, frișca și untul de arahide. Dacă vrei să reunești mai multe texturi, presară și nuci, alune zdrobite sau fulgi de migdale. Vafele sărate merg nemaipomenit cu ouă prăjite sau fierte, creme de brânză, șuncă sau bacon.

Gofrele perfecte din Făina Boromir

Făina albă de grâu Boromir te ajută să obții vafe tare bune, aromate și moi la interior. Fiind preparată din boabe de grâu de o calitate excelentă, Făina Boromir este numai bună de integrat în rețetele tale preferate. Pe lângă waffles, poți pregăti pentru micul dejun clătite cu ciocolată din belșug, dar și clătite franțuzești, deliciile subțiri și elastice pe care le umpli cu tot ce îți place. Află din rețetele de pe blog cum le prepari foarte ușor. Dimineața te poți îndulci și cu un french toast reinventat din felii rumene de cozonac, învelite într-o crustă crispy de cereale. Oricând vrei să gătești ceva bun și nu ai timp să mergi la cumpărături, poți comanda Făina Boromir și alte ingrediente de care ai nevoie din magazinul online boromirmarket.ro. Acolo vei găsi și multe bunătăți gata preparate, care abia așteaptă să îți răsfețe simțurile cu gusturi și arome deosebite.
Servings: 4 yield(s)
Ingredients
  • 130g Făină albă superioară Boromir
  • 5g praf de copt
  • Un vârf de sare
  • 25g de zahăr granulat
  • 1 ou mare, bătut
  • 240ml lapte la temperatura camerei
  • 28g de unt nesărat, topit și răcit
  • esență de vanilie
Instructions
  1. Pentru început, combină ingredientele uscate într-un bol mare: Făina Boromir, sarea, zahărul și praful de copt. Mai apoi amestecă în alt bol oul bătut cu laptele și esența de vanilie. Combină cele două compoziții și adaugă untul topit și răcit. Nu trebuie să amesteci prea mult în compoziție, ci doar atât cât să se omogenizeze. Altfel textura nu va ieși atât de aerată. Pentru a obține gofre sărate, renunță la zahăr și adaugă în compoziție cașcaval sau parmezan ras, mărar tocat, bacon tocat și puțină sare.
  2. Trebuie să le rumenești apoi în aparatul de waffles preîncălzit. Dacă crezi că este nevoie, unge aparatul cu puțin ulei înainte să le coci. Poți turna 80-120ml pentru fiecare gofră, după care urmează să nivelezi compoziția cu o spatulă. Închide aparatul și coace-le timp de 3-5 minute până când devin ușor maronii.
  3. Pentru ocaziile speciale poți folosi și un aparat pentru vafe în formă de inimă. În cazul în care preferi cuptorul, poți lasă la rumenit gofrele în cuptorul preîncălzit la 95 de grade C timp de aproximativ 30 de minute. Totuși, vei avea nevoie de forme speciale de waffles din silicon, pe care să le pui pe tavă.
  4. După ce le-ai decorat cu topping-ul preferat, savurează gofrele calde alături de cei dragi. În combinație cu un sos de ciocolată albă și fructe roșii, dulci-acrișoare, aceste bunătăți te vor surprinde cu bogăția de arome și decorul încântător! Poftă bună!