Gogoși pufoase și aromate: 3 rețete ușor de făcut

gogoși rețete
Difficulty: Easy

Gogoșile te îmbie mereu la răsfăț cu miezul lor pufos și aromat. Făcute cu multă dragoste de bunica sau mama, aceste bunătăți ne-au cucerit inimile încă din copilărie.

Pentru un plus de inspirație în bucătărie, ne-am gândit să te surprindem cu 3 rețete de gogoși delicioase. Îți vom arăta cum să obții ușor textura aerată perfectă din Făina superioară Boromir. Ți-am pregătit și o rețetă de post ca să te bucuri de savoarea lor și în perioada postului.

Cum prepari cele mai pufoase gogoși?

Cel mai bine ar fi ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei pentru ca aluatul de gogoși să crească mult când îl lași la dospit. Un alt aspect important este să nu pui mult zahăr, pentru că acesta se arde repede la prăjire. În plus, nici nu este nevoie ca acestea să iasă foarte dulci dacă le vei completa la final cu topping-uri. De asemenea, te sfătuim să frămânți aluatul până devine neted și nelipicios. Este esențial ca textura lui să nu fie fermă, ci ușor moale.

Când vine momentul să prăjești gogoșile, folosește o tigaie adâncă sau o oală în care trebuie să pui mult ulei. Uleiul trebuie să fie foarte încins când gătești gogoșile. Gătește-le la foc mediu-mare ca să se facă rapid și să nu absoarbă mult ulei. Ca să îți dai seama dacă uleiul este îndeajuns de încins, poți atinge suprafața uleiului cu o lingură de lemn. Dacă în jurul ei apar multe bule de aer, înseamnă că a ajuns la temperatura optimă de prăjire.

În ceea ce privește pufoasele donuts, gogoșile americane, modul lor de preparare diferă puțin, după cum vei vedea din ultima rețetă. Aluatul lor nu este la fel de moale ca cel al gogoșilor tradiționale. Preparată din ingrediente de cea mai bună calitate, Făina superioară Boromir conferă un gust și o textură unică gogoșilor tale. Încearcă și rețeta noastră de tartă cu dovleac, un deliciu dulce cu crustă crocantă și aluat fraged preparat din cea mai fină făină. Găsești online Făina Boromir pe boromirmarket.ro, magazinul în care te așteaptă multe bunătăți ce promit o experiență desăvârșită.

Rețetă de gogoși simple

Varianta simplă de gogoși este cât se poate de savuroasă și ușor de făcut. Aceste delicii surprind perfect gustul gogoșilor tradiționale, moi și pufoase, de care ne bucuram în copilărie.

Când prepari aluatul lor, îl poți aromatiza cu diferite ingrediente: coajă rasă de lămâie și portocală, esențe de vanilie, rom, și chiar scorțișoară. Dacă vrei să fie și mai bogate în savoare, pregătește și togging-uri sau umpluturi pe placul tău.

Ingrediente

  • 500g Făină albă superioară Boromir
  • 150g iaurt
  • 50ml lapte
  • 7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă
  • 50g zahăr
  • 60g unt
  • 2 gălbenușuri
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • ulei pentru prăjire (aproximativ 500ml)
  • vârf de sare
  • zahăr pudră sau scorțișoară pentru pudrat

Mod de preparare gogoși

Mai întâi amestecă drojdia proaspătă cu 25g zahăr și las-o să se activeze. Dacă folosești drojdie uscată, amestec-o cu 50ml lapte călduț și cu 25g de zahăr. Când s-a format o spumă deasupra înseamnă că e gata.

Bate gălbenușurile cu zahărul rămas și vârful de sare, apoi adaugă iaurtul și coaja de lămâie rasă. Amestecă bine în compoziție folosind furculița. Cerne Făina Boromir într-un bol mare, și fă o adâncitură în mijlocul ei cu lingura. În centru vei turna compoziția lichidă, după care trebuie să adaugi drojdia activată.

Frământă aluatul de gogoși cu mâna astfel încât să se lege cât mai bine, apoi pune treptat untul topit. În continuare, trebuie să frămânți până când se încorporează untul și obții un aluat nelipicios, neted și ușor moale. Poți folosi și robotul de bucătărie pentru acest pas.

Odată ce l-ai modelat sub forma unei bile mari, lasă aluatul la dospit într-un vas. Poți unge vasul cu puțin ulei înainte, ca să se desprindă ușor. Acoperă vasul cu un prosop curat, împăturit în două și lasă-l într-un loc cald. După aproape o oră și jumătate, aluatul ar trebui să își dubleze volumul.

Întinde aluatul cu sucitorul pe masa presărată cu făină. Pentru modelarea gogoșilor, decupează aluatul folosind o formă rotundă cu diametrul de 8cm. Așază bucățile decupate pe o tavă mare și acoperă-le cu folia alimentară întrucât mai trebuie lăsată la dospit timp de 15 minute.

Prăjește-le la foc mediu spre mare, într-o tigaie adâncă încinsă cu mult ulei. De îndată ce s-au făcut pe-o parte, întoarce-le pe cealaltă parte cu furculița. Așază pufoșeniile tale pe o tavă cu șervetele absorbante. Pudrează-le cu zahăr sau servește-le cu sosuri de ciocolată, lămâie, fructe sau orice alt topping care îți place.

Pentru umpluturi merge să folosești diferite sosuri, creme, marmelade, dulcețuri și gemuri. Le poți umple și cu fructe: banane, fructe de pădure, mere, piersici. În plus, în umplutura de fructe poți adăuga și iaurt, brânză de vaci sau ricotta.

Rețetă pentru gogoșile de post

Când vrei să îți îndulcești zilele de post cu bunătăți, această rețetă este alegerea ideală. Chiar dacă nu folosești lapte, ouă și iaurt, gustul lor va fi minunat. Folosește mirodenii, esențe sau coajă rasă de lămâie sau portocală ca să iasă mai aromate.

Ingrediente

  • 500 g Făină albă superioară Boromir
  • 350-400 ml apă caldă
  • 50g zahăr
  • 20g drojdie proaspătă sau 10g drojdie uscată
  • 20g ulei
  • vârf de sare
  • esență de vanilie
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră vanilat pentru pudrat și scorțișoară măcinată

Mod de preparare

La fel că pentru rețeta anterioară, lasă la activat drojdia. Drojdia uscată poate fi activată cu puțină apă călduță în loc de lapte. Amestecă zahărul și sarea cu făina cernută, după care trebuie să adaugi apa călduță, esența de vanilie și drojdia activată. Frământă cu mâna și adaugă treptat uleiul.

După cum vei vedea, modul de preparare este asemănător cu cel din rețeta anterioară. După ce ai frământat bine aluatul, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l la dospit până când își dublează volumul. Mai apoi trebuie să îl întinzi cu sucitorul pe masa pudrată cu făină.

Modelează gogoșile cu forma rotundă, după care trebuie să le prăjești în tigaia încinsă cu un strat generos de ulei. Pudrează-le cu scorțișoară pentru un gust deosebit sau acoperă-le cu un topping de ciocolată neagră ca să obții un decor simplu, de efect. Dacă vrei să savurezi și alte delicii dulci în post, încearcă și rețeta noastră de tort de post din biscuiți și ciocolată neagră.

Rețeta-surpriză: donuts

Pe lângă gogoșile tradiționale, mult îndrăgite de români, există și alte variante foarte faimoase în întreaga lume. Sigur ai auzit și de donuts, deliciile inspirate de bucătăria americană, ce se remarcă prin forma de inel și glazurile în care sunt învelite.

Se prepară în câțiva pași simpli și merg de minune cu diferite topping-uri ce le conferă un gust și un decor fermecător. Poți pregăti o glazură de fructe, vanilie, ciocolată, caramel, lămâie, cafea sau fistic. După ce le-ai glazurat, merge să presari deasupra sprinkles colorate, chipsuri de ciocolată, crumble de biscuiți, fulgi de cocos, feliuțe mici de fructe fresh sau nuci pecan zdrobite.

Ingrediente

  • 2 ouă mari
  • 390g Făină albă superioară Boromir
  • 60g de zahăr
  • 120ml lapte
  • 1 ½ lingurițe esență de vanilie
  • 20g praf de copt
  •  vârf de sare
  • ¾ linguriță nucșoară
  • 40g unt nesărat topit și răcit

Mod de preparare donuts

Pentru început amestecă ingredientele uscate într-un bol: Făina Boromir cernută, nucșoara, praful de copt și sarea. Bate ouăle cu zahărul și esența de vanilie folosind un tel sau mixerul. Adaugă treptat 1/3 din amestecul de făină, laptele, ½ din untul topit și răcit, apoi încă 1/3 din amestecul de făină, ½ din unt, și la final pune făina rămasă. După fiecare adăugare trebuie să amesteci bine.

Acoperă cu folie alimentară vasul și lasă-l la temperatura camerei timp de 30 de minute. În acest timp aluatul va deveni mai ferm. Întinde aluatul cu sucitorul și modelează gogoșile folosind două forme rotunde, una cu diametrul mai mare, de 7-8 cm, și alta cu diametrul mai mic. Vei folosi forma cu diametrul mai mic ca să le formezi gaura din mijloc.

Prăjește gogoșile într-o tigaie încinsă cu ulei astfel încât să capete o culoare aurie, ușor maronie. Le poți rumeni timp de 1 minut pe o parte, și 30 de secunde pe cealaltă parte. Savurează-le calde împreună cu cei dragi, după ce le-ai acoperit cu o glazură apetisantă.

Poftă bună!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *