Yields:
6 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
2 Hr
Total Time:
2 Hr 20 Mins
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Pentru început preîncălzește cuptorul la 200 de grade C. Poti curăța carnea de grăsime, dacă vrei să iasa mai ușoară. Pe de altă parte grăsimea, o poate ajuta ca sa iasă mai fragedă.
- În continuare mixează în robotul de bucătărie cățeii de usturoi, coaja răzuită de lămâie, rozmarinul, uleiul de măsline, sarea și piperul. Dacă nu vrei să folosești robotul, combină ingredientele într-un bol și zdrobește-le bine cu ajutorul unui mojar. Unge pulpa de miel cu amestecul de mai sus.
- Pune carnea de miel într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, după care trebuie să ungi pulpa cu untul moale. Untul îi va conferi fripturii un gust tare bun și o textură mai fragedă. Lasă la rumenit pulpa de miel timp 2-3 ore în cuptorul preîncălzit. În funcție de mărimea pulpei de miel și de tipul cuptorului, friptura se poate face mai repede sau mai greu. Ca să iasă fragedă, acoper-o cu hârtie de copt și folie de aluminiu, poi las-o la rumenit la foc mic. Când e aproape gata friptura, poți să iei hârtia de copt și folia de aluminiu pentru a se rumeni. Te sfătuim să înțepi friptura de miel cu furculița după o oră pentru a vedea cât mai este nevoie să stea la cuptor.
- Friptura ta este gata, așa că nu mai trebuie decât să prepari mămăliguța. După ce a fiert apa cu sare, adaugă în ploaie Mălaiul extra Boromir. Fierbe mălaiul timp de 20 minute la foc mic. Nu uita să amesteci încontinuu în tot acest timp ca să nu se lipească de pereții oalei. Servește friptura de miel alături de mămăliga gustoasă și un mujdei aromat!
- Rețetă bonus de friptură de curcan: dezgheață bine curcanul întrucât trebuie să fie la temperatura camerei când te apuci de gătit. Preîncălzește cuptorul la 165 de grade C, apoi amestecă usturoiul zdrobit, sarea, piperul, cimbrul proaspăt tocat, salvia, rozmarinul și untul. Asezonează interiorul curcanului cu sare și piper, apoi umple-l cu lămâia tăiată în bucăți, ceapa, mărul și verdețurile. Unge o tavă cu o parte din amestecul de unt, apoi pune curcanul în tavă și unge-l cu restul amestecului. Rumenește friptura la 180 de grade C până când este fragedă și rumenă. Indiferent ce friptură alegi, îți urăm poftă bună alături de toți cei dragi la masa de Paște! Pentru că friptura e numai bună de savurat caldă, proaspăt scoasă din cuptor, a doua zi de Paște încălzește friptura timp de 30–40 de minute la cuptor la foc mic. Nu uita să adaugi o foaie de copt și o folie de aluminiu ca să nu se usuce. Sărbători fericite!