
Cum am descrie gyrosul grecesc în câteva cuvinte? Bogat în arome, delicios. Sosul tzatziki, legumele proaspete și carnea marinată sunt completate minunat de lipiile preparate cu Făina albă superioară Boromir. În continuare ți-am pregătit diferite idei după care poți adapta rețeta de gyros. Descoperă și ce trucuri poți face ca să obții o adevărată bunătate.
Sfaturi de preparare gyros și lipii
• Pentru marinarea cărnii de porc, noi am folosit miere, zeamă de lămâie, usturoi, oțet și un mix mediteraneean de condimente: oregano, cimbru, rozmarin, boia afumată și chimen.
• Pentru un plus de savoare, poți folosi și iaurt pentru marinadă. Pe lângă aromă, acesta frăgezește carnea de porc.
• După ce le-am marinat, am suprapus feliile de carne și am înfipt bețe de frigărui în ele ca să fie mai ușor de tăiat pe verticală. Am înlocuit astfel rotisorul vertical la care se rumenește de obicei gyrousul autentic.
• În cazul în care nu vrei să folosești bețe de frigăruie, după coacere va trebui să tai carnea în fâșii mici, subțiri.
• Carnea de porc poate fi înlocuită cu carne de pui, curcan sau miel.
• Când pregătești lipiile, trebuie să frămânți astfel încât să obții un aluat elastic, ușor lipicios.
• Aluatul pentru lipii trebuie lăsat la dospit într-un loc cald până își dublează volumul.
• După dospire, te sfătuim să împarți aluatul în bucăți și să le mai lași la odihnit timp de 15 minute înainte să le modelezi.
• Când umpli lipiile, poți folosi atât ceapă crudă, cât și ceapă caramelizată pentru un gust ușor dulceag.
• De asemenea, poți înlocui roșiile și castraveții proaspeți cu o salată grecească cu brânză feta. Găsești rețeta pe Blogul Boromir.
• Lipiile pot fi umplute cu gyros, sos tzatziki și cartofi pai, sau pot fi rupte în bucățele și servite împreună cu preparatul grecesc.
Lipii pentru gyros, preparate cu Făina Boromir
Cu Făina albă de grâu Boromir, lipiile capătă o crustă rumenă, gustoasă și o textură deosebită. Gustul lor se combină foarte bine cu bucățelele rumene de carne și cu sosul grecesc. Află de pe blogul nostru cum prepari și:
–lipiile la tigaie cu mozzarella
În prepararea Făinii Boromir folosim boabe de grâu atent selecționate pentru ca tu să ai la dispoziție o făină de calitate superioară. O poți comanda online de pe boromirmarket.ro, magazinul în care te așteaptă nenumărate ingrediente.
Ingredients
Instructions
- Mai întâi te vei ocupa de prepararea lipiilor. Amestecă drojdia cu puțină apă călduță și las-o să se activeze.
- Pune Făina Boromir, sarea și apa rămasă peste drojdia activată, apoi amestecă cu mâna. Frământă până când obții un aluat elastic și ușor lipicios. Dacă este nevoie, mai poți adaugă puțină făină, dar ai grijă la cantitate. Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de 20 minute sau până când își dublează volumul.
- Împarte aluatul în 4 bucăți, apoi modelează-le sub formă de bilă și lasă-le la odihnit timp de încă 15 minute. Apoi pudrează masa de lucru cu făină și întinde fiecare bucată de aluat cu sucitorul până când obții o foaie rotundă cu diametrul de aproximativ 20 cm. Te sfătuim să nu întinzi foaia prea mult cu sucitorul pentru a nu-i afecta textura. Dacă vrei ca lipia să iasă mai pufoasă, o poți întinde doar cu mâna.
- Încinge o tigaie mare la foc mediu și stropește-o cu puțin ulei de măsline, apoi așază foaia de aluat și las-o la prăjit. Nu uita să acoperi tigaia cu capac. Procedează la fel pentru celelalte lipii.
- Într-un bol mare amestecă feliile de carne cu condimentele, zeama de lămâie, usturoiul zdrobit, mierea, oțetul alb și uleiul de măsline. Acoperă bolul cu folie alimentară, apoi lasă la marinat carnea timp de cel puțin 4 ore la frigider. Ca să se întrepătrundă cât mai bine ingredientele te sfătuim să o lași la marinat peste noapte.
- Într-o tavă mare, pune 4 jumătăți de ceapă roșie, înfige în ele câte un băț de frigărui, apoi suprapune peste ele feliile de carne. Deasupra lor înfige celelalte jumătăți de ceapă, apoi lasă la rumenit tava în cuptorul preîncălzit la 175 grade C, timp de 1 oră și 30 minute. Din când în când trebuie să întorci tava ca să se rumenească uniform.
- Ca să pregătești sosul tzatziki trebuie să amesteci toate ingredientele, apoi îl poți stropi cu ulei de măsline și poți presăra deasupra pătrunjel proaspăt, tocat. Îți recomandăm să dai prin răzătoare castravetele și apoi să îl scurgi foarte bine de zeamă pentru a nu afecta textura sosului.
- Când este gata carnea, las-o la odihnit timp de câteva minute înainte de a o tăia. Folosește un cuțit mare, foarte ascuțit pentru a tăia fâșii din carne. Umple lipiile cu fâșiile de pui, sos tzatziki, roșii, ceapă și castraveți proaspeți. Le poți servi cu o porție de cartofi prăjiți în funcție de preferințe. Poftă mare!