Arome italiene: panzanella cu roșii și crutoane

salata panzanella reteta
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy

Panzanella este o salată italiană cu totul specială întrucât reușește să poarte gusturile mediteraneene în întreaga lume pentru a ne surprinde cu savoarea sa rustică, minunată. Iar aromele sale te duc îndată cu gândul la dealurile însorite ale Italiei, la satele pitorești unde se ascund fel și fel de delicii.

Deși există nenumărate variante ale acestei salate tradiționale, toate au în comun un ingredient de nelipsit și anume, pâinea. Așadar, astăzi invităm toți pasionații de delicii italiene să descopere o rețetă inedită de panzanella cu roșii cherry și crutoane din Pâinea Țărănească Boromir, coaptă pe vatră.

Panzanella, delicioasa salată italiană

De-a lungul timpului rețeta de panzanella a fost reinterpretată în mai multe moduri pornind de la rețeta originară din Toscana, o regiune ce abundă în tradiții și peisaje fermecătoare. Panzanella clasică trebuie neapărat să aibă ca ingredient pâinea, fie înmuiată sau preparată sub formă de crutoane, iar un alt ingredient de bază este și uleiul de măsline. Salata italiană cu pâine poate fi preparată cu un dressing simplu de oțet și ulei de măsline, la care se adaugă ierburi aromatice precum busuioc și oregano.

Cât despre legumele folosite, o poți găti cu roșii fresh sau coapte la grill, dar și cu ardei grași, pe care îi poți completa cu anșoa sau ton pentru un gust mediteraneean deosebit. De asemenea, poți folosi și brânzeturi precum mozzarella sau brânză de burduf. Cu toate că este considerată o salată de vară, panzanella merge savurată oricând, încântându-te de fiecare dată cu simplitatea și aromele sale minunate. Fiind foarte lejeră și hrănitoare, o poți servi la micul dejun, la brunch sau seara.

Salată panzanella cu crutoane din Pâinea Boromir

Pâinea țărănească coaptă pe vatră de la Boromir este numai bună de integrat în rețeta de panzanella, dar și în alte preparate gustoase. Crutoanele crocante și aromate din pâine completează perfect roșiile proaspete, asezonate cu ulei de măsline și ierburi aromatice, conferind salatei italiene o textură și un gust unic. În prepararea Pâinii țărănești Boromir se folosesc ingrediente de cea mai bună calitate, iar procesul de fermentație naturală cu maia o transformă într-o bunătate de care nu te mai saturi.

Aruncă un ochi pe boromirmarket.ro pentru a alege o pâine pe placul tău, fie că preferi franzelele albe, fără sare, integrale, negre, de secară sau cu graham. Tot de acolo poți comanda online și chiflele perfecte pentru micul dejun, și jimble cu cartofi sau cu semințe.

Din pâinile Boromir mai poți prepara și rețete de sandvișuri hrănitoare, mini tarte quiche, lasagna și o mulțime de alte gustări savuroase. În cazul în care vrei sa ne însoțești în continuare într-o călătorie savuroasă în jurul lumii, descoperă pe blog rețetele cu avocado pe care ți le-am pregătit în funcție de stilurile din diferite țari.

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Deși noi am folosit roșii proaspete pentru salata panzanella, le poți și rumeni în cuptor. Dacă vrei să le coci, începe prin a preîncălzi cuptorul la 220 grade C. Pe o tavă cu grătar pune roșiile după ce le tai în două. Mai apoi, unge-le cu 2 linguri de ulei de măsline, după care le asezonezi cu sare. Rumenește roșiile la grill timp de 10-12 minute, până când coaja lor se înnegrește puțin pe alocuri. După ce le-ai scos, pune-le într-un bol mare, acoperă-le cu un capac și lasă-le astfel timp de 15 minute.
  • Taie roșiile cherry coapte sau proaspete în bucățele mai mici, amestecându-le mai apoi cu ceapa, usturoiul, oțetul, chili, 4 linguri de ulei de măsline și o lingură de oregano.
  • Urmează să prepari crutoanele pentru panzanella din Pâinea țărănească Boromir. Taie 2/3 din pâine în felii, pe care trebuie să le tai mai apoi în pătrățele mici. Dă bucățelele de pâine printr-un amestec de ulei, busuioc și sare, după care le poți lăsa în cuptor timp de 10 minute la 200 de grade C. Mai poți amesteca în ele din când în când cu o lingură de lemn ca să te asiguri că se rumenesc uniform. După aceea trebuie să le lași la răcit. Poți prepara crutoanele și din Franzela neagră cu maia de la Boromir, dacă vrei ca salata italiană să fie și mai bogată in fibre.
  • Într-un bol încăpător pune amestecul de roșii, crutoanele, o lingură de oregano, mozzarella ruptă în bucățele mici și două linguri de ulei de măsline. După cum ai văzut, este atât de simplu să obții o salată italiană delicioasă, pe care sigur o vei mânca cu mare poftă! O poți servi imediat sau o poți lăsa la frigider pentru câteva ore în cazul în care vrei să te răcorească vara cu aromele sale. Iar dacă nu folosești și mozzarella, poți savura salata cu pâine și în zilele de post. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *