
Difficulty: Easy
Ingredients
Instructions
- Mai întâi prepară siropul de zahăr ars pentru crema de caramel și topping. Fierbe apa într-o oală, apoi las-o deoparte. Pune zahărul într-o oală diferită și caramelizeză-l la foc mediu. Amestecă încontinuu cu o lingură de lemn până când s-a topit zahărul și a căpătat o culoare ușor maronie.
- Când vezi că s-a caramelizat zahărul, dă focul mai încet, apoi toarnă treptat apa fiartă peste el. Amestecă bine după fiecare adăugare. Trebuie să ai grijă în momentul în care apa începe să sfârâie, întrucât vor sari stropi fierbinți. După ce s-a omogenizat siropul, continuă să-l gătești la foc mic pentru încă 3 minute. Lasă siropul să se răcească de tot înainte de a-l folosi.
- Într-un bol mare mixează untul până devine cremos, adaugă zahărul pudră, 120ml de sirop de zahăr ars rece, esența de vanilie, smântâna pentru frișcă și sarea. Dacă crema de caramel nu a ieșit atât de densă, mai adaugă zahăr pudră. Mixează bine până când capătă o textură cremoasă, fermă.
- Urmează să asamblezi tortul caramel astfel: pune pe un platou rotund un blat de tort Boromir, stropește-l cu sirop de zahăr ars, apoi întinde un strat generos de cremă de caramel. Nivelează bine crema apoi așază deasupra al doilea blat, presând foarte ușor. Procedează la fel și pentru acesta. După ce ai pus ultimul blat de tort, poți îmbrăca tortul în crema rămasă și glazura de caramel.
- La final presară nuci, alune de pădure sau migdale zdrobite pentru un decor de poveste. Bucură-te împreună cu cei dragi de cele mai dulci clipe alături de tortul caramelizat! Poftă bună!